fredag 1 januari 2010

Om Israels blodbad och USAs utrikespolitik.

Dagens Arbete. Citera gärna, men ange källan. Israels blodbad i Gaza: Barack Obamas och George Bushs utrikespolitik
Skrivet av Lennart on December 27, 2008
Posted Under: Mellanöstern, President Obama Skillnaden mellan Barack Obamas och George Bushs utrikespolitik kommer mer att ligga i stilen än i realiteten.
Även om Barack Obama inte har skrivit under på den neokonservatism som dominerade George Bushs första fyra år vid makten så betyder den inrikespolitiska och geopolitiska realiteten att Obama i stort kommer att fortsätta på George Bushs utstakade väg.
Mycket tydert.ex. på att USA kommer att stanna i Irak i många decennier med en permanent styrka på någonstans mellan 40 000 och 70 000 soldater som visserligen kommer att kallas “rådgivare” som i Vietnam men som ändå kommer att vara en regelrätt ockupationsarmé.
Obamas Pentagon kommer också att fortsätta kontrollera Iraks underrättelsetjänst och givetvis dess militär. Amerikanska företag kommer att spela en viktig roll i landets ekonomi.
Obama kommer också att eskalera i Afghanistan, vilket om tre veckor kommer att bli det krig som kommer att definiera hans presidentperiod, precis som Irak har blivit det krig vi alltid kommer att förknippa med George Bush.
Det har heller aldrig rått det minsta tvivel om att Obama till 100% stöder Israels ockupation av Palestina.
Hörnstenen för Obamas politik i Mellanöstern är Israels säkerhet, och det betyder i klartext att han liksom president Bush kommer att stödja bombangrepp som det idag som har dödat flera hundra Palestinier.
Den amerikanska kongressen står till 100% bakom Israel och dess politik och Obama kommer endast att försvaga sin och demokraternas ställning inför nästa kongressval om han på något sätt avviker från Israels traditionella linje av bombangrepp och krypande kolonisering.
Det betyder att det kommer att bli Israel som bestämmer Obamas politik i Mellanöstern och inte tvärt om. Dagens blodiga bombangrepp på Palestina är en klar signal till Obama att inte försöka trotsa Israel.
Och Obama är inte dummare än att han inser att han måste sluta upp bakom Israel.
Samtidigt är det viktigt att inse att hela Mellanöstern kan se bilderna från dagens blodiga angrepp via Al Jazeera. Obama kan prata hur mycket han vill om förändringar men verkligheten är att hans må i Mellanöstern kommer att vara lika nära allierade med Israels som George Bushs har varit.
Axplock från den svenska pressen:
Dagens Nyheter: Många dödsoffer i flyganfall mot Gaza
DN.se – Världen: Många dödsoffer i flyganfall mot Gaza

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar